9th Environmental Dialogue: Agriculture and planetary health: Opportunities for a healthy and sustainable diet

UMWELT IM GESPRÄCH: Landwirtschaft und Planetary Health: Möglichkeiten für eine gesunde und nachhaltige Ernährung
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Invitation and Programme

Global food production is increasingly confronted with environmental, social and political challenges. Today, agriculture is already one of the main drivers for deteriorating planetary health. It is responsible for around 30 % of the world’s energy consumption, 30 % of greenhouse gas emissions, 70 % of water consumption and 75 % of deforestation causing biodiversity loss, land use conflicts and food insecurity. At the same time, current models predict that the world’s population will grow from currently 8 billion to about 10 billion people by 2050, thereby aggravating existing conflicts.

Based on these developments, we have to rethink agriculture and our nutrition. For example, more efficient use of fertilisers or the use of modern technologies to increase efficiency, offer opportunities for more sustainable food production. The aim is to ensure food security with fewer resources. Biodiversity must not only be preserved, but also restored. Likewise, a healthier diet must be in line with sustainable production capacity, also known as planetary health diet. This also means that we must be more mindful in our consumption to reduce problems such as food waste. How we design agriculture and food in the future is therefore of central importance for the health of our planet and of every individual.

What is a healthy diet? How can we use resources more efficiently? What opportunities do we have to make global agriculture more just and ensure food security? What impact does agriculture have on biodiversity and how can we reduce it?

When: 30 May 2023, Admission 18:30, Start: 19:00

Where: Upper cupola hall, Natural History Museum Vienna, main entrance – Maria-Theresien-Platz, 1010 Vienna

Welcome

Katrin Vohland, Director General of the Natural History Museum Vienna

Nikolaus Hautsch, Vice-Rector for Infrastructure, University of Vienna

Gerhard Herndl, Professor of Marine Biology and Aquatic Biology, University of Vienna

Keynote „The challenge of nourishing 10 billion people in harmony with the health of our planet“

Thilo Hofmann, Professor of Environmental Geosciences at the University of Vienna

Panel Discussion

  • Franz Essl – Biodiversity researcher and professor at the Department of Botany and Biodiversity Research at the University of Vienna
  • Thilo Hofmann – Professor of Environmental Geosciences at the University of Vienna and Director of the Environment and Climate Research Hub
  • Stefanie Lemke – Professor and Head of the Institute of Development Research at BOKU University
  • Petra Pjevac – Senior scientist at the Department of Microbiology and Ecosystem Science at the University of Vienna
  • Karl-Heinz Wagner – Professor of Nutrition and Food Quality at the University of Vienna
  • Moderator: Marlene Nowotny, science editor Ö1 radio

Invitation

Einladung und Programm

Die globale Nahrungsmittelproduktion sieht sich immer stärker mit ökologischen, sozialen und politischen Herausforderungen konfrontiert. Bereits heute erzeugt die Landwirtschaft einen großen Druck im Kontext der Planetary Health. Sie ist weltweit für ca. 30% des Energieverbrauchs, für 30% der Treibhausgasemissionen, für 70% des Wasserverbrauchs und für 75% der Abholzung verantwortlich. Dadurch kommt es zu einem Verlust an Biodiversität, es entstehen Landnutzungskonflikte und Ernährungsunsicherheiten werden verstärkt. Gleichzeitig gehen aktuelle Modelle davon aus, dass die Weltbevölkerung bis 2050 von aktuell 8 Mrd. auf ca. 10 Mrd. Menschen anwachsen wird, wodurch sich die bestehenden Konflikte vergrößern.

Diese Entwicklungen machen ein Umdenken in der Art und Weise, wie wir Landwirtschaft gestalten und uns ernähren, notwendig. Eine effizientere Nutzung von Düngern oder der Einsatz von modernen Technologien zur Effizienzsteigerung bieten zum Beispiel Möglichkeiten für eine nachhaltigere Produktion von Nahrungsmitteln. Ziel ist es, mit weniger Ressourcen die Ernährungssicherheit zu gewährleisten. Biodiversität muss dabei nicht nur bewahrt, sondern auch wiederhergestellt werden. Ebenso muss eine gesündere Ernährung im Einklang mit nachhaltiger Produktionskapazität stehen; Stichwort Planetary Health Diet. Dies bedeutet auch mehr Achtsamkeit im Verbrauch, um Probleme wie die Verschwendung von Lebensmitteln zu reduzieren. Wie wir Landwirtschaft und Ernährung zukünftig gestalten werden, ist somit von zentraler Bedeutung für die Gesundheit unseres Planeten und die jedes einzelnen Menschen.

Woraus setzt sich eine gesunde Ernährung zusammen? Wie können wir Ressourcen effizienter nutzen? Welche Möglichkeiten haben wir, um die globale Landwirtschaft gerechter zu gestalten und Ernährungssicherheit zu gewährleisten? Welche Auswirkungen hat Landwirtschaft auf die Biodiversität und wie können wir diese verringern?

Wann: 30.05.2023, Einlass 18:30, Beginn: 19:00

Wo: Obere Kuppelhalle, Naturhistorisches Museum Wien, Haupteingang – Maria-Theresien-Platz, 1010 Wien

Grußworte

Katrin Vohland, Generaldirektorin des Naturhistorischen Museums Wien

Nikolaus Hautsch, Vizerektor für Infrastruktur, Universität Wien

Gerhard Herndl, Professor für Meeresbiologie und aquatische Biologie, Universität Wien

Impulsvortrag „Die Herausforderung 10 Milliarden Menschen im Einklang mit der Gesundheit unseres Planeten zu ernähren“

Thilo Hofmann, Professor für Umweltgeowissenschaften an der Universität Wien

Podiumsdiskussion mit

  • Franz Essl – Biodiversitätsforscher und Professor am Department für Botanik und Biodiversitätsforschung der Universität Wien
  • Thilo Hofmann – Professor für Umweltgeowissenschaften an der Universität Wien und Leiter des Forschungsverbunds Umwelt und Klima
  • Stefanie Lemke – Professorin und Leiterin des Instituts für Entwicklungsforschung an der Universität für Bodenkultur Wien
  • Petra Pjevac – Leitende Wissenschafterin am Department für Mikrobiologie und Ökosystemforschung an der Universität Wien
  • Karl-Heinz Wagner – Professor für Ernährung und Lebensmittelqualität an der Universität Wien
  • Moderation: Marlene Nowotny, Wissenschaftsredakteurin Ö1

Einladung

Nachbericht

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